Mail:Webmail

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Version från den 28 mars 2006 kl. 09.01 av Kaprifol (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Varning! Den här informationen är troligtvis föråldrad. Om du har tid, kontrollera gärna hur verkligheten ser ut och uppdatera den här sidan.


På adressen https://webmail.lysator.liu.se/ finns en webbaserad mailläsare som gör att du du relativt säkert kan läsa och skriva lysatormail via en browser som klarar krypterade uppkopplingar (https://). Detta gör nästan alla Netscape, Opera och IE-versioner.

Logga in med ditt lysatorlogin och ditt IMAP/POP-lösen. Det senare skaffar du genom att gå in på https://admin.lysator.liu.se/. squirrelmail läser din INBOX via IMAP, det är därför du måste sätta ett särskilt lösen. Du behöver också se till att din brevlåda är i maildir-formatet för att det ska funka. Information om hur du gör det finns på sidan om Konvertering till maildir.

(O)vanliga frågor

Varför känner inte Netscape igen certifikatet?

Certifikatet är något som identifierar en site, och som gör att man kan vara säker på att ingen har lagt sig mellan din dator och Lysator för att sno ditt lösenord. Netscape, Opera och IE känner igen ett antal kommersiella certifierare som skriver på betalande kunders certifikat. De certifikat som Lysators servrar använder är för det mesta signerade av UNIT. Mer information om hur man importerar root-certifikatet finns på UNIT's sida om sin Best effort CA. Du kan även trycka på "Accept" utan att bry dig om root-certifikatet om du känner dig säker på att det är Lysators mailserver du pratar med.

Vad händer med mailen?

Mailen hämtas via IMAP och konverteras till html eller nerladdningsbara filer. De ligger dock kvar på Lysator och kan hämtas med andra metoder precis som vanligt.

Var kommer brevlådorna från? Var sparas de?

Brevlådorna hämtas via IMAP, och ligger därför i Maildirformat under /var/mail/<username>/. Se sidan om IMAP och POP för mer info. Även om du inte ser alla mail på en gång, så går det slött om man har för många i sin INBOX (> flerahundra). Rensa genom att markera och flytta till soptunnan. För att rensa soptunnan får man gå dit via Brevlådor->Trash, markera alla mail och trycka på "Delete".

Säkerhet

Webmail körs via en SSL3-krypterad uppkoppling. Det betyder att all trafik till webbservern är krypterad inklusive ditt lösenord och dina mail. Det finns dock svagheter:

  • Eftersom browsrar har en back-knapp, kan någon som kommer till datorn efter dig bläddra bakåt och titta på sidorna du haft uppe. Efter 10 minuter går dock sidorna ut och visas inte längre. Det hela går att undvika genom att stänga browser-fönstret efter sessionen.