IMAP och POP

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Hoppa till: navigering, sök


För att läsa email från externa datorer finns det två vanliga protokoll, IMAP och POP3, som (nästan) alla mailprogram stödjer.

Utav de två är IMAP ett betydligt mera avancerat och modernt protokoll som bland annat har stöd för att accessa sin mailbox från flera olika datorer, stöd för att jobba med sin mailbox i något som kallas "disconnected mode" (dvs du behöver inte sitta uppkopplad online via modem bara för att städa/läsa/svara på brev i din mailbox) samt hanterar multipla mailfoldrar på servern.

IMAP har dessutom den trevliga finessen att det genererar en lägre belastning på mailservern än vad POP3 gör, detta dock förutsatt att imapklienten är intelligent och behåller sin uppkoppling hela tiden i stället för att göra en ny med jämna mellanrum.

Ett tredje protokoll som man bör känna till är SSL. Detta protokoll kommer ursprungligen från WWW-världen, men har blivit mycket vanligt även för email. SSL använder man för att kryptera trafiken mellan sitt mailprogram och mailservern.

Lysators mailsystem

Lysators mailsystem kör bland annat en Dovecot som förstår både IMAP och POP3. Du hittar den på följande adresser:

IMAP imap.lysator.liu.se port 143
IMAP/TLS imap.lysator.liu.se port 993
POP3 pop.lysator.liu.se port 110
POP3/TLS pop.lysator.liu.se port 995

För att kunna läsa post med IMAP eller POP måste du gå in på https://admin.lysator.liu.se för att registrera ett särskilt lösenord. Detta lösenord kan du sedan använda för att logga in med klartextlösen mot både POP och IMAP. Inloggning över okrypterad anslutning stöds inte längre, utan man måste se till att ens koppling är krypterad innan man kan logga in, antingen igenom att ansluta till en av de dedikerade SSLportarna (993 för IMAP och 995 för POP3), eller till de vanliga portarna (143 för IMAP och 110 för POP3) och sedan aktivera kryptering med STARTTLS. OBS SSL-kryptering är numera avaktiverat p.g.a. allt fler sårbarheter i protokollet, det är nu enbart TLS som gäller för kryptering.

Rekommendationer

För att läsa email från en extern dator så rekommenderas primärt att man använder IMAP/TLS.

POP3/TLS stöds, men rekommenderas inte på grund av det är en rätt tung operation för servern. Om man ändå väljer att köra POP3/TLS så rekommenderas att man pollar mailservern relativt sällan (inte oftare än var 10:e minut).

För att kunna skicka e-post använder du din ISPs SMTP-server eller AUTHSMTP via mail.lysator.liu.se. Om du sitter på Lysators nät är det mail.lysator.liu.se som gäller.

Webmail

Det går även att läsa mail via WWW. Kolla in sidan om webmail.

Observera att webmail använder IMAP, så du måste t.ex. ha skaffat dig ett maillösenord och konverterat din brevlåda till maildirformat för att kunna använda webmail.

Mailklienter

Här kan du se vad olika mailklienter hanterar.

  • Gnus 5.9: IMAP POP3 SSL
  • Outlook Express: IMAP POP3 SSL
  • Netscape 4: IMAP POP3 SSL
  • Pine: IMAP POP3 SSL
  • Dtmail: IMAP
  • Eudora: POP3
  • Eudora Pro: IMAP POP3

Namespace och sånt

Om din IMAP-läsare klarar NAMESPACE-kommandot bör den själv hitta vad namespace på servern är. Annars kan det vara lämpligt att rensa bort värdena för personal namespace och public eller shared namespace.

I exempelvis Netscape går det bra att lämna "IMAP server directory" tomt, lämna de tre rutorna "Personal Namespace", "Public (shared)" och "Other users" tomt och kryssa i "Allow server to override these namespaces", så hittar den själv vad den behöver för att hitta dina mail.

Felsökning

Om det inte funkar när du försöker läsa mail så kan du kolla nedan om något av problemen liknar ditt. Hittar du inte någon lösning kan du prova att fråga i LysKOM, genom att skicka brev till "Root (@) Lysator", eller genom att skicka ett vanligt mail till root@lysator.liu.se.

Jag släpps inte in till IMAP-servern

Har du satt ett maillösenord? Kolla på https://admin.lysator.liu.se

Jag släpps inte in i Webmail

Se förra frågan.