IMAP och POP

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Version från den 27 mars 2006 kl. 16.12 av Kaprifol (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För att läsa email från externa datorer finns det två vanliga protokoll, IMAP och POP3, som (nästan) alla mailprogram stödjer.

Utav de två är IMAP ett betydligt mera avancerat och modernt protokoll som bland annat har stöd för att accessa sin mailbox från flera olika datorer, stöd för att jobba med sin mailbox i något som kallas "disconnected mode" (dvs du behöver inte sitta uppkopplad online via modem bara för att städa/läsa/svara på brev i din mailbox) samt hanterar multipla mailfoldrar på servern.

IMAP har dessutom den trevliga finessen att det genererar en lägre belastning på mailservern än vad POP3 gör, detta dock förutsatt att imapklienten är intelligent och behåller sin uppkoppling hela tiden i stället för att göra en ny med jämna mellanrum.

Ett tredje protokoll som man bör känna till är SSL. Detta protokoll kommer ursprungligen från WWW-världen, men har blivit mycket vanligt även för email. SSL använder man för att kryptera trafiken mellan sitt mailprogram och mailservern.

En fjärde detalj som kan vara intressant att känna till är CRAM-MD5. Det är ett system för att "kryptera" lösenorden (via en metod som kallas "challenge-response" som skickas via nätverket.

CRAM-MD5 kan vara behändigt att använda i de fall man inte har tillgång till en mailklient som kan hantera SSL-protokollet.

Lysators mailsystem

Lysators mailsystem kör bland annat en Courier IMAP som förstår både IMAP och POP3. Du hittar den på följande adresser:

IMAP imap.lysator.liu.se port 143
IMAP/SSL imap.lysator.liu.se port 993
POP3 pop.lysator.liu.se port 110
POP3/SSL pop.lysator.liu.se port 995

För att kunna läsa post med IMAP eller POP måste du gå in på https://admin.lysator.liu.se för att registrera ett särskilt lösenord. Detta lösenord kan du sedan använda för att logga in med klartextlösen, CRAM-MD5 och CRAM-SHA1 mot både POP och IMAP. Servrarna stödjer dessutom STARTTLS. En annan liten detalj är att Courier kräver att man kör maildir, men det är ju nuförtiden standard på Lysators mailserver.

Rekommendationer

För att läsa email från en extern dator så rekommenderas primärt att man använder IMAP/SSL, i andra hand IMAP/CRAM-MD5 och i tredje hand POP3/CRAM-MD5.

I absolut sista hand använder du klartextinloggning. Ditt lösenord går då i klartext över nätverket, och vem som helst som får tag på det kan då läsa/radera alla email för dig. Det är förstås extra viktigt att du inte använder samma maillösen som t.ex. lösenord på ditt vanliga konto. Bäst är att du undviker att använda klartextlösen. I framtiden kanske vi stänger denna möjlighet.

POP3/SSL stöds, men rekommenderas inte på grund av det är en rätt tung operation för servern. Om man ändå väljer att köra POP3/SSL så rekommenderas att man pollar mailservern relativt sällan (inte oftare än var 10:e minut).

Ett helt annat alternativ, som ger nästan lika bra säkerhet som IMAP/SSL eller POP3/SSL är att köra IMAP eller POP3 via en SSH-tunnel. (Se sektionen om SSH i datorhandboken)

För att kunna skicka e-post använder du din ISPs SMTP-server eller AUTHSMTP via mail.lysator.liu.se. Om du sitter på Lysators nät är det mail.lysator.liu.se som gäller. Webmail

Det går även att läsa mail via WWW. Kolla in sidan om squirrelmail.

Observera att squirrelmail använder IMAP, så du måste t.ex. ha skaffat dig ett maillösenord och konverterat din brevlåda till maildirformat för att kunna använda squirrelmail. Mailklienter Här kan du se vad olika mailklienter hanterar.

Program IMAP POP3 SSL CRAM-MD5 Gnus 5.9 Ja Ja Ja Ja Outlook Express Ja Ja Ja Ja Netscape 4 Ja Ja Ja Nej Pine Ja Ja Ja ? Dtmail Ja Nej Nej Nej Eudora Nej Ja Nej Nej Eudora Pro Ja Ja ? Ja Namespace och sånt Om din IMAP-läsare klarar NAMESPACE-kommandot bör den själv hitta vad namespace på servern är. Annars kan det vara lämpligt att ställa in INBOX. som Personal namespace och shared. som public namespace.

I exempelvis Netscape går det bra att lämna "IMAP server directory" tomt, lämna de tre rutorna "Personal Namespace", "Public (shared)" och "Other users" tomt och kryssa i "Allow server to override these namespaces", så hittar den själv vad den behöver för att hitta dina mail. Namespace i Outlook Express 6 Dennis Lindqvist (denli@lysator) skriver följande om Namespace och sånt i OE6:

Namespace för IMAP i Outlook Express

================

I Outlook Express hittar du inställningar för IMAP under menyn 'Tools' - 'Accounts' I fönstret 'Internet Accounts' på fliken 'Mail' klickar du på dina inställningar för lysator och klickar på knappen 'Properties' eller alternativt om du inte har några ännu klickar du på menyknappen 'Add - 'Mail...' istället och sätter upp allt från början.

Klicka på fliken 'IMAP' i fönstret 'Lysator Properties' (om du kallar inställningarna för Lysator). I fältet 'Root folder path:' skriver du INBOX med versaler. Om du på denna flik har valt att lagra 'Sent Items' eller 'Drafts' på IMAP sevren måste du fylla i 'Root folder path:'. I annat fall fungerar det bra att lämna fältet tomt.

Felsökning Om det inte funkar när du försöker läsa mail så kan du kolla nedan om något av problemen liknar ditt. Hittar du inte någon lösning kan du prova att fråga i LysKOM, genom att skicka brev till "Root (@) Lysator", eller genom att skicka ett vanligt mail till root@lysator.liu.se. Jag släpps inte in till IMAP-servern Har du satt ett maillösenord? Kolla på https://admin.lysator.liu.se Jag släpps inte in i squirrelmail

Se förra frågan.