Skillnad mellan versioner av "Spamhantering"

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Omdirigerar till Procmail)
Märke: Ny omdirigering
Rad 1: Rad 1:
  +
#REDIRECT [[Procmail]]
{{inaktivt}}
 
{{föråldrad}}
 
 
[[Kategori:E-post]]
 
E-post som kommer till Lysators adresser går genom SUNET:s spam-filter, men det krävs viss konfiguration för att utnyttja filtret. När SUNET:s spam-filter tycker att ett brev är spam, markeras brevet med en rad i headern. Med hjälp av programmet [[Procmail|procmail]] – som finns installerat på Lysators e-post-server – kan man filtrera markerade brev, t.ex. genom att vidarebefordra dem till en annan mapp än inkorgen.
 
 
==Ett enkelt exempel==
 
I det här exemplet ska vi få procmail att sortera bort spam från inkorgen. Först måste vi skapa en mapp som spam ska hamna i. Detta gör man lättast med sin e-postklient. Om man använder Lysators webmail skapar man en ny mapp genom att trycka på länken ''Folders'' i webmail-gränssnittet. I det här exemplet döper vi vår nya mapp till ''Spam''.
 
 
Efter att vi har skapat en ny mapp, ska vi göra en konfigurationsfil för procmail. Följande kan klistras in i kommandoskalet på någon av Lysators datorer, för att skapa en enkel konfigurationsfil som flyttar spam till mappen ''Spam'':
 
<nowiki>
 
cat > /var/mail/$LOGNAME/.procmailrc << EOF
 
MAILDIR=$HOME/Maildir
 
DEFAULT=$MAILDIR/
 
 
:0
 
* ^X-Spam-Flag: YES
 
.Spam/
 
EOF</nowiki>
 
Nu återstår det bara att säga åt Lysators e-post-server att filtrera våra inkommande brev genom procmail. Följande kan klistras in i kommandoskalet för att aktivera procmail:
 
<nowiki>
 
cat > /var/mail/$LOGNAME/.forward << EOF
 
"|exec /usr/bin/procmail"
 
EOF</nowiki>
 
 
Med dessa två filer på plats kommer alla brev som SUNET:s filter tycker är spam, att hamna i mappen ''Spam''.
 
 
==Inställning av spam-filtrets känslighet==
 
Om man skulle önska ändra spam-filtrets känslighet, kan man gå till https://canit.sunet.se/ och logga in med sin e-postadress och sitt e-postlösenord (det lösenord man använder för t.ex. IMAP och webmail). Spam-filtrets känslighet ställs in genom att ändra ''Filtering Aggressiveness''.
 
 
==Träning av spamfiltret==
 
I headersen för mail som går igenom sunets spamfilter finns länkar för att träna spamfiltret, så det är bara att följa länk (och logga in med epostadress och -lösenord) för X-Antispam-Training-Forget, X-Antispam-Training-Nonspam resp X-Antispam-Training-Spam för att få mailfiltret att antingen glömma viktningen, vikta som icke-spam resp vikta som spam.
 
 
Har du en mailinglista som får spam så är det numera tyvärr inte möjligt att koppla ihop listans stream med din egen, vad det verkar, så för att träna filtret vad som är spam kan du istället vidarebefordra med headers och allt till spam@liu.se. Samma scenario för att sortera icke-spam som filtret tror är spam är att vidarebefordra med headers intakta till ''nonspam'' snabel-a liu.se
 

Versionen från 14 juli 2021 kl. 18.51

Omdirigering till: