Rootmanual:Gitlab

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Version från den 23 september 2016 kl. 18.25 av Tobbez (diskussion | bidrag) (Gitlabs apt-repo läggs nu in av puppet)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gitlab CE är ett webbaserat system som hanterar gitrepositorier och har wiki- och issue tracking-funktionalitet. Det är i grunden ganska likt github, men går att hosta på egen hand.

Lysator körde tidigare en liknande mjukvara som hette gitorious (som företaget gitlab sedermera ändå köpte upp), men numera körs alltså gitlab community edition, för närvarande på servern Gluten.

Denna sida avser att dokumentera hur det hela är uppsatt, samt hur man sköter uppgraderingar (det släpps en ny version den 22 varje månad, samt en hel del småfixreleaser mellan).

Hur det är uppsatt

Lysator kör ett så kallat omnibuspaket, vilket i praktiken är en enda stor .deb som innehåller allt som gitlab behöver för att köra (ruby, rails, nginx, postgresql, osv).

För att konfigurera gitlab så att det fungerar på det sätt som vi vill ha det finns en fil /etc/gitlab/gitlab.rb där inställningarna för bland annat nginx (t.ex. ssl), smtp, backuptagning. Denna fil manageras via puppet, så det är i puppetrepot du ska göra eventuella ändringar som behövs. Efter gjorda ändringar kör man med rootprivilegier kommandot gitlab-ctl reconfigure. Omnibuspaketet installerar till /opt/gitlab. Backuperna hamnar som standard i /var/opt/gitlab/backups. Tidigare har gitlabpaketen lagts in i lysators egna repo, men detta blev mer tidskrävande än det var värt. Tanken är att det ska gå enkelt att sätta upp en ny instans ifall detta skulle behövas genom att på grundinstallerad lysatorfierad maskin installera omnibuspaketet och i puppet sätta den nya maskinen som varandes gitlabserver, och därefter läsa tillbaks den senaste backupfilen.

Uppgradering av gitlab

En enkel steg för steg-guide för optimalfallet:

  1. Titta på gitlabs blogg ifall uppgradering skulle kräva några specialsteg (de brukar ha en "upgrade barometer"): https://about.gitlab.com/blog
  2. Bli root på gluten
  3. apt-get install gitlab-ce
  4. Efter ett tag så kan man eventuellt köra gitlab-ctl restart och därefter ska det vara färdigt.
  5. Klicka runt lite på https://git.lysator.liu.se/ och se om saker verkar fungera