Mail:Webmail

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Webmail

På adressen https://webmail.lysator.liu.se/ finns en webbaserad mailläsare (Squirrelmail) som gör att du du relativt säkert kan läsa och skriva lysatormail via en browser. På adressen https://webmail.lysator.liu.se/hord/ finns en snäppet mordernare mailläsare (Horde).

Logga in med ditt lysatorlogin och ditt IMAP/POP-lösen. Det senare skaffar du genom att gå in på https://admin.lysator.liu.se/. Webmailläsaren läser din INBOX via IMAP; det är därför du måste sätta ett särskilt lösen.

(O)vanliga frågor

Varför känner inte webbläsaren igen certifikatet?

Certifikatet är något som identifierar en site, och som gör att man kan vara säker på att ingen har lagt sig mellan din dator och Lysator för att sno ditt lösenord. Netscape, Opera, IE och alla andra webbläsartillverkare känner igen ett antal kommersiella certifierare som skriver på betalande kunders certifikat. Linköpings universitet är en del av SwUPKI. Se LiU CA för information om hur du lägger till rätt certifikat i din webbläsare.

Vad händer med mailen?

Mailen hämtas via IMAP och konverteras till html eller nerladdningsbara filer. De ligger dock kvar på Lysator och kan hämtas med andra metoder precis som vanligt.

Var kommer brevlådorna från? Var sparas de?

Brevlådorna hämtas via IMAP, och ligger därför i Maildirformat under /var/mail/<username>/. Se sidan om IMAP och POP för mer info. Även om du inte ser alla mail på en gång, så går det slött om man har för många i sin INBOX (> flerahundra). Rensa genom att markera och flytta till soptunnan. För att rensa soptunnan får man gå dit via Brevlådor->Trash, markera alla mail och trycka på "Delete".

Säkerhet

Webmail körs via en SSL3-krypterad uppkoppling. Det betyder att all trafik till webbservern är krypterad inklusive ditt lösenord och dina mail. Det finns dock svagheter:

  • Eftersom browsrar har en back-knapp, kan någon som kommer till datorn efter dig bläddra bakåt och titta på sidorna du haft uppe. Efter 10 minuter går dock sidorna ut och visas inte längre. Det hela går att undvika genom att stänga browser-fönstret efter sessionen.