Jabber

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Version från den 21 oktober 2020 kl. 08.52 av Busk (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Funktion Tjänsteserver
Specialfunktion * Kör lysators jabberserver
Operativsystem Debian 10
Arkitektur x86_64
CPU Virtuell
Minne
SSH-fingeravtryck
TBD
Modell Virtuell (Proxmox)
Placering Proxmoxklustret
Ansvarig root
Driftstatus I drift

Vad är Jabber?

Jabber är ett fritt, distribuerat direktmeddelandesystem. Fördelar över andra system, t.ex. ICQ, är bl.a. flera klienter uppkopplade samtidigt till samma konto, Unicode-meddelanden, IRC-liknande fleranvändarsamtal, kryptering och autentisering med TLS, distribuerade servrar samt öppna specifikationer. Ett bra ställe att läsa mer om Jabber är på jabber.org. Även svenska Wikipedias artikel om XMPP-protokollet är läsvärd.

Vad är OTR?

OTR står för Off-The-Record och är ett protokoll som dels gör det möjligt att autentisera att personen du chattar med verkligen är den du förväntar dig. Men det ser även till att kryptera chattkonversationen så att det är omöjligt för Jabber-servern att logga klartexten. Vissa Jabber-klienter har inbyggt stöd för OTR, andra har insticksmoduler för OTR och vissa saknar helt stöd för OTR.

Vad är OMEMO?

OMEMO står för OMEMO Multi-End Message and Object Encryption och är protokoll med liknande funktionalitet OTR men som dessutom har stöd för att skicka och ta emot meddelanden i flera klienter. Allt fler Jabber-klienter får stöd för OMEMO.

Jabber på Lysator

Konton

Alla medlemmar får automatiskt ett Jabberkonto. Ditt Jabber-ID är <lysatoranvändarnamn>@lysator.liu.se (samma som din e-postadress) och ditt lösenord är samma som ditt maillösenord (som du sätter i administrationsgränssnittet). Lösenordet måste skickas i klartext över XMPP.

Klienter

XMPP Standards Foundation har en lista över klienter. Pidgin är en av de mest populära klienterna. Det finns naturligtvis klienter för de flesta miljöer, t.ex. Gnome, kommandorad, Emacs och Windows. Psi är en klient skriven i C++ och Qt som finns installerad i /pkg.

Tjänster

eJabberd
Servern vi kör är eJabberd, för närvarande version 15.11. Som användare lär du inte märka någon skillnad mot andra Jabber-servrar som finns.
Rapporter från IM Observatory: klient till server, server till server
SRV-poster
Jabber använder SRV-poster för att hitta en server, så om din klient stöder det skall det för att du skall kunna koppla upp dig räcka att ge den ditt Jabber-ID som ovan. Om inte så får du även specificera att servern den skall koppla upp sig mot är jabber.lysator.liu.se.
Krypterad anslutning mot servern
Uppkopplingar sker antingen mot port 5222 följt av byte till TLS med STARTTLS-kommandot, eller mot port 5223 säkrat med TLS från början. Certifikatet är signerat av LiU CA. Dock är det ett känt problem att hela kedjan av certifikat inte skickas ut.
ICQ-transport
Lysator kör en ICQ-transport (PyICQ-t) på icq.jabber.lysator.liu.se
MSN-transport
Lysator kör en MSN-transport (PyMSNt) på msn.jabber.lysator.liu.se
Multi User Chat (MUC)
Lysator kör en Multi User Chat-modul (IRC-liknande konferenser) på conference.jabber.lysator.liu.se. Det går att skapa såväl temporära som persistenta rum. Alla användare med lokala konton kan skapa mötesrum, men externa användare får endast gå med i redan existerande rum. De flesta klienter har fina gränssnitt för att enkelt bjuda in någon till ett rum.
vCard
Lysator kör en vCard-katalog över lysiter som någon gång använt sitt Jabber-konto samt lagt upp ett vCard med information om sig själv på vjud.jabber.lysator.liu.se.

Dessa tjänster hittas lättast genom att du ber din klient att göra "service discovery", "browse agents" eller något liknande på lysator.liu.se.

Diskutera

LysKOM är ju fortfarande ett bättre sätt att föra långa publika diskussioner än Jabber. Bra möten är:

möte 13164 Jabber (-) erfarenhetsutbyte (både servrar och klienter)
Om du vill prata om protokollet, klienter eller servrar i allmänhet.
möte 9621 Lysators (alla) datorsystem (-) frågor och felrapporter
Om du vill prata om Lysators Jabber-server, maskinen den kör på och varför den är nere.