Jabber

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Version från den 27 mars 2006 kl. 07.17 av Albert (diskussion | bidrag) (Konverterat från gamla datorhandboken, men vilken version av ejabberd kör egentligen lysator?)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vad är Jabber?

Jabber är ett fritt, distribuerat instant messenger-system. Fördelar över andra system, t.ex. ICQ, är bl.a. flera klienter uppkopplade samtidigt till samma konto, Unicode-meddelanden, IRC-liknande fleranvändarsamtal, kryptering och autentisering med TLS, distribuerade servrar samt öppna specifikationer. Ett bra ställe att läsa mer om Jabber på är Jabber software foundation, som även har en snabb användarhandledning.

Jabber på Lysator

Konton

Alla medlemmar får automatiskt ett Jabberkonto. Ditt Jabber-ID är <lysatoranvändarnamn>@lysator.liu.se (samma som din e-postadress) och ditt lösenord är samma som ditt maillösenord (som du sätter i administrationsgränssnittet).

Klienter

Jabber Software Foundation har en lista över klienter som de påstår är komplett. För närvarande verkar Psi, skriven i C++ och Qt, vara den som har fungerar bäst, men det finns naturligtvis klienter för de flesta miljöer, t.ex. Gnome, kommandorad, Emacs och Windows. Psi finns installerat i /pkg.

Tjänster

Servern vi kör är eJabberd, för närvarande version 0.9.1. Som användare lär du inte märka någon skillnad mot alla andra Jabber-servrar som finns.

Jabber använder SRV-poster för att hitta en server, så om din klient stöder det skall det för att du skall kunna koppla upp dig räcka att ge den ditt Jabber-ID som ovan. Om inte så får du även specificera att servern den skall koppla upp sig mot är jabber.lysator.liu.se.

Uppkopplingar sker antingen mot port 5222 följt av byte till TLS med STARTTLS-kommandot, eller mot port 5223 säkrat med TLS från början. Certifikatet är signerat av LiU CA. Dock är det ett känt problem att hela kedjan av certifikat inte skickas ut.

Vi har även en ICQ-transport på icq.jabber.lysator.liu.se, en Multi User Chat-modul (IRC-liknande konferenser) på conference.jabber.lysator.liu.se och en vCard-katalog över lysiter som någon gång använt sitt Jabber-konto samt lagt upp ett vCard med information om sig själv på vcard.jabber.lysator.liu.se. Din klient hittar dem åt dig om du säger åt den att göra "service discovery", "browse agents" eller något liknande på lysator.liu.se.

Diskutera

LysKOM är ju fortfarande ett bättre sätt att föra långa publika diskussioner än Jabber. Bra möten är:

  1. möte 13164 Jabber (-) erfarenhetsutbyte (både servrar och klienter)
    Om du vill prata om protokollet, klienter eller servrar i allmänhet.
    möte 9621 Lysators (alla) datorsystem (-) frågor och felrapporter
    Om du vill prata om Lysators Jabber-server, maskinen den kör på och varför den är nere.