Git

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Version från den 11 april 2019 kl. 16.08 av Hugo (diskussion | bidrag) (→‎Gitlab)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Git är ett distribuerat versionshanteringssystem som på senare tid har kommit att bli rätt så populärt inom Lysator. Den här sidan är inte i första hand tänkt att vara mer än övergripande vad gäller gits funktionalitet, utan kommer i första hand koncentrera sig på hur git tillämpas på lysator.

Privata repositorier

Eller för den delen halvprivata, kan skapas rent trivialt genom att du har repositoriet i din hemkatalog eller så. Enkelt åtkomligt för dig själv via exempelvis ssh. För att kunna använda http-länkar för åtkomst verkar DAV behövas på webbservern, men om man ändå vill att andra ska kunna komma åt repositoriet (antingen enbart läsa eller läsa och skriva) så kan det vara lika bra att använda Lysators gitlab-installation.

Gitlab

Lysator har en gitlab-installation tillgänglig på http://git.lysator.liu.se som i stort sett är öppen för alla. Om flera personer vill gå ihop och samarbeta med ett hack är detta kanske ett ganska lämpligt verktyg. Det går till så att man registrerar sig, lägger till sin ssh-nyckel, och därefter skapar ett projekt. Gitlab är relativt lätt att använda.

Lysators gitserver körs i skrivandets stund på Gibraltar.

Snabbkurs i Git

TBD (Lägg gärna till ni som kan)