Att välja skrivbordsmiljö

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Version från den 14 september 2009 kl. 20.09 av Derfian (Diskussion | bidrag) (Föråldrat. Klassificera som användarmanual.)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök


Varning! Den här informationen är troligtvis föråldrad. Om du har tid, kontrollera gärna hur verkligheten ser ut och uppdatera den här sidan.


När du loggar in grafiskt på en av Lysators SUN-arbetsstationer får du som standard skrivbordsmiljön CDE, vilken är samma som du får på många andra datorsystem runt om på campus.

Om du inte är nöjd med CDE, utan vill köra någon annan fönsterhanterare så går det till på följande vis:

  • Avkommentera några rader i filen .dtprofile i din hemkatalog. Det står beskrivet i filen vilka rader det gäller. Om du inte har någon .dtprofile i din hemkatalog kan den kopieras från /home/defaults/skel/.
  • Redigera .xinitrc i din hemkatalog. Som standard startas här fönsterhanteraren twm. Inte så spännande med dagens mått mätt, men den finns på alla maskiner. Tillgängliga fönsterhanterare och skrivbordsmiljöer varierar beroende på vad som för tillfället finns uppkompilerat för de olika plattformarna, men åtminstone Fluxbox, fvwm och ctwm borde finnas.