Att nå Lysators maskiner från Windows

Från Lysators datorhandbok, den ultimata referensen.
Version från den 16 december 2015 kl. 21.30 av Derfian (diskussion | bidrag) (Klart det finns Windows-klienter för ThinLinc)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För att komma åt Lysators datorer utifrån, krävs någon form av program för kryptering eller åtminstone autentisering utan att skicka lösenord i klartext över nätet. Kör man Unix kör man naturligtvis SSH, men även från en maskin som kör Windows är det enkelt att logga in på Lysators datorer.

PuTTY

För att kunna logga in på någon av Lysators CPU-servrar via SSH är PuTTY ett enkelt litet program. Efter att ha laddat ner det är det bara att fylla i adressen till lämplig server i fältet för host name, t.ex. faust.lysator.liu.se . Välj SSH som protokoll och sedan är det bara att trycka på open så får du logga in.

ThinLinc

ThinLinc är en grafisk fjärrinloggning. Det fungerar ungefär som screen fast för ditt skrivbord - du kan komma åt ditt skrivbord och/eller grafiska applikationer från var som helst. Man behöver en ThinLinc-klient för sin dator, eller så kan man köra via en HTML5-klient i sin hyfsat moderna webbläsare. HTML5-klienten har inte stöd för att dela filer, ljud eller smarta kort, som den "riktiga" klienten har.

När man har laddat ner och installerat sin klient så ansluter man till thinlinc.lysator.liu.se för att komma igång.

WinSCP

För filöverföring mellan din dator och någon maskin hos Lysator är WinSCP ett bra hjälpmedel för den som tycker om grafiska gränssnitt. Det är bara att ladda hem det, installera och sätta igång. Som host name väljer du din favoritserver. Ange dina användaruppgifter och låt SFTP (allow SCP fallback) vara ikryssat.